Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

JOIN THE CLUB

Velden gemarkeerd met * zijn vereist.

De Scheidsrechter

Op deze pagina gaan we het hebben over de verschillende taken van de scheidsrechter.

 

De bevoegdheden
De scheidsrechter fluit meestal rechtstaand op zijn scheidsrechtersplatform dat geplaatst is aan één van de zijkanten van het net. Zijn gezichtsveld moet zich ongeveer 50 cm boven het net bevinden zodat hij alles goed kan zien. De scheidsrechter is gedurende heel de wedstrijd de leider van de wedstrijd en doet dit van begin tot eind. Hij heeft het gezag over alle ploegleden inclusief de coachen. De kapitein van elk team heeft het recht om uitleg te vragen bij een actie die door de scheidsrechter werd stopgezet. De scheidsrechter geeft dan zijn interpretatie van de actie en legt uit waarop zijn beslissing is gebaseerd.

 

De verantwoordelijkheden
De scheidsrechter heeft heel wat verantwoordelijkheden, zowel voor als na de wedstrijd.

Voor de wedstrijd  - moet hij de speelruimte, de ballen en de uitrustingen controleren. Hij moet dan aangeven of deze allemaal geschikt zijn om te spelen.
Voor de wedstrijd  - leidt hij de toss, hij bepaalt wanneer er tijdens de opwarming mag ingeslagen worden en wanneer er mag opgeslagen worden.

Tijdens de wedstrijd - kan hij verwittigingen geven aan de ploegen en slecht gedrag en het vertragen van het spel bestraffen.
Hij is uiteraard ook verantwoordelijk voor het fluiten van de wedstrijd en beslissingen te nemen omtrent fouten bij opslag en andere gemaakte fouten.

Na de wedstrijd - kijkt hij het wedstrijdblad na en ondertekent hij dit.

 

De ploegopstelling
Bij het begin van elke set en bij de wissel van kant controleert hij of de opstelling op het veld overeenkomt met die op het opstellingsbriefje. 

 

Wedstrijdverloop
De scheidsrechter beslist, fluit en signaleert een aantal dingen, zoals een voetfout onder het net, opstellingsfouten van de ploeg die de opslag ontvangt en oordeelt ook of de bal binnen of buiten is langs de zijlijn.